Sumowanie przez części
Patrycja: | | 2k+1 | |
∑ (suma od k=1 do n) |
| |
| | k(k+1) | |
Tą sumę muszę obliczyć na dwa sposoby:
1. {1}{k(k+1)} przedstaw w postaci sumy ułamków prostych i to zrobiłam:
Ta suma cały czas jest od k=1 do n
| | k+k+1 | | k | | k+1 | |
∑U{2k+1}{k(k+1)=∑ |
| =∑ |
| +∑ |
| = *( w |
| | k(k+1) | | k(k+1) | | k(k+1) | |
pierwszej sumie skróci się k w drugiej k+1)
| | 1 | | 1 | |
*=∑ |
| +∑ |
| =H(n)+H(n+1)−1 |
| | k+1 | | k | |
drugi podpunkt, którego nie umiem zrobić to
2. oblicz sumując przez części
Czy ktoś mógłby napisać rozwiązanie ? Z góry dziękuję!