Pytanie.
Basiek: Tak króciutko:
Jeśli coś należy do wnętrza prostokąta... uznajemy też to, co leży na krawędziach?
24 kwi 17:35
Beti: nie
24 kwi 17:36
Aga1.: Nie
24 kwi 17:36
Basiek: Okej, dziękuję ślicznie.
24 kwi 17:37
Basiek: Najbardziej boli, kiedy punkty lecą przy takich niuansach słownych
24 kwi 17:38
Basiek: No nie no. Jednak nie:(
Prosta l przechodzi przez punkt P=(−1,9), S(2,−3). Prosta k ma rónanie 2x−y+m−1=0. Znajdź te
wartości parametru m, dla których punkt przecięcia prostych należy do prostokąta o
wierzchołkach (1,−2), (3,−2), (3,1), (1,1)
prosta l:
y=−4x+5
| | m | |
2x−y+m−1=−4x−y+5 => 6x=−m+6 => x=− |
| +1 |
| | 6 | |
x∊(1,3) i y∊(−2,1)
| | 9 | |
dla x: m∊(−12,0) dla y: m∊(− |
| ,0) |
| | 2 | |
| | 9 | |
Część wspólna: m∊(− |
| ,0) |
| | 2 | |
| | 3 | |
Odpowiedź to: (− |
| ,0) Ale szukam, szukam... błędu znaleźć nie mogę... |
| | 2 | |
24 kwi 19:12
Beti: ja też nie widzę błędu. Może błąd jest w odp.
24 kwi 19:17
24 kwi 19:24
AS: Moje rozwiązanie (sprawdzone)
−9/2 < m < 0
24 kwi 19:47
Basiek: To dobrze, dzięki wielkie. Niestety, okazuje się, że nie dość, że Aksjomat rozpada się w
rękach, to ma dość sporo błędów w odpowiedziach.

Ale cóż, treść nadal wartościowa.
24 kwi 19:55
Basiek: Z dużego arkusza blachy należy wyciąć prostokąt o polu równym 2196 cm
2. Jak należy dobrać
wymiary tego prostokąta, aby jego obwód był najmniejszy?
Czy to zadanie da się zrobić bez pochodnych?

Bo próbuję z f. wierzchołka f. kwadratowej i
... na 100% się nie da. (No, przynajmniej ja nie dam rady).
24 kwi 20:14
krystek: To nie jest z obecnego zakresu , ponieważ dostaniesz f wymierną
24 kwi 20:16
krystek: Zad ze starej matury (były pochodne)
24 kwi 20:17
Basiek: Tak sobie właśnie myślałam, bo zrobić nie mogę, a troszkę tych optymalizacyjnych robiłam

Tylko wiesz,
Krystek− książka jest do matury od 2010r. , no ale może ktoś się zagapił
24 kwi 20:17
krystek: | | 2196 | |
o(x,y)=2(x+y) iteraz x*y=2196⇒y= |
| |
| | x | |
i teraz
24 kwi 20:29
Basiek: To tego momentu dochodzę... tu sobie mnożę /*x (chociaż podejrzewam, że nie wolno..., wychodzi
kwadratowa, która ma Δ=0, więc pierwsza wsp. wierzchołka też musiałaby być równa 0...−>
ogólnie głupoty). Ale hm... w zasadzie, dlaczego nie mogę mnożyć tam /*x
24 kwi 20:31
krystek: to jest funkcja nie równanie
Byłoby x*o(x)=2(x2+2196)
24 kwi 20:33
krystek:
24 kwi 20:33
Basiek: Dziękuję Ci bardzo, masz całkowitą rację....
Czy w takim wypadku..., bowiem mam takie zadanie też:
Aby wyznaczyć największą i najmniejszą wartość funkcji:
f(x)=
√3sinx+cosx Czy mogę sobie podzielić to przez 2

Oczywiście wtedy miałabym także
| | 1 | |
|
| f(x) − innej drogi nie widzę  |
| | 2 | |
24 kwi 20:36
24 kwi 20:37
krystek: uf 2 przed nawias
24 kwi 20:38
krystek: | | √3 | | 1 | |
f(x)=2( |
| sinx+ |
| cosx) |
| | 2 | | 2 | |
24 kwi 20:39
24 kwi 20:39
krystek: Poniewaz obecnie trygonometria jest po macoszemu traktowana ,a zadania daja ze starego
programu. Wyjatki opanowuja szybko.
24 kwi 20:42
Basiek: Tzn. miałam do czynienia z takimi... równaniami. Gdzie trzeba było podzielić przez 2. Więc....
wiedziałam, że gdzieś jest droga, tylko nie do końca wiedziałam gdzie. Już jaśniej.

Będzie
dobrze. Dziękuję CI
Krystek
24 kwi 20:44
krystek: Powodzenia!
24 kwi 20:46
Basiek: Oj, bardzo się przyda
24 kwi 20:46