Milan:
Po za tym mam kilka zadań których nie rozumiem:
5
2x+4-25
x≤624
log
2(x+1)
2=1-log
23
sin3x=4 gdy xnalerzy do przedziału (-2π, 2π)
Byłbym gorąco wdzięczny za pomoc
Ashi:
nie chce sie wymadrzac, ale jesli dobrze rozumiem trygonometrie, to sin3x = 4 nie moze byc ;p bo f. sinus przyjmuje wartosci <-1,1>, a 3x to kat

wiec nie moze przyjac wartosci 4
co do pierwszego - trzeba zamienic kazda z tych liczb tak, aby podstawy byly w potedze:
5
2x+4 -5
2x≤2
4*39
dalej wyciagasz 5
2x przed nawias
5
2x(5
4 - 5
1)≤16*39
5
2x≤16*30/3120
dalej chyba powinienes dac rade
za logarytm nie dam sobie uciac nic, ale...
1=log
22
wiec: log
2(x+1)
2=log
22 - log
23
log
2(x+1)
2=log
22/3
z roznowartosciowosci
(x+1)
2=2/3 lub (x+1)
2=2-3 - nie jestem pewien