a
miśka: | | π | |
Jak rozwiązać równanie cos (2x+ |
| )  |
| | 6 | |
24 kwi 17:23
miśka: wie ktoś

? proszę o pomoc
24 kwi 17:38
Aga1.: Nie widzę równania.
24 kwi 18:05
miśka: chodzi mi o to jak to rozpisać?
24 kwi 18:08
24 kwi 18:08
Aga1.: cos jest ujemny w II i III ćwiartce ( ze wzorów redukcyjnych).
| | π | | π | | π | | π | |
cos(2x+ |
| =cos(π− |
| ) lub cos(2x+ |
| )=cos(π+ |
| ) |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | π | | 5 | | π | | 7 | |
2x+ |
| = |
| π+2kπ lub 2x+ |
| = |
| π+2kπ, k∊C |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
x= lub x=
dokończ.
24 kwi 18:17