wykaz
roman: nie wiem jak to zrobić za 2pkt.
wykaże ze liczba a=3
27 + 3
29 jest podzielna przez 30.
no i jadę
3
27+3
29=3
56
| 356 | |
| = i  |
| 30 | |
nie wiem może jakieś własności związane z podzielnością 3−ójki >?
24 kwi 17:21
roman: f5
24 kwi 17:25
rumpek:
a = 3
27 + 3
29 = 3
27(1 + 3
2) = 3
27 * 10 = 3 * 10 * 3
26 = 30 * 3
26
Pierwszy współczynnik jest podzielny przez 30, zatem cała liczba 30k, podzielna, gdzie k =
3
26 ∊ N.
c.n.u.
Twój sposób jest błędny, nie dodajemy
24 kwi 17:27
roman: ale przecież podstawy są takie same
24 kwi 17:28
mala: zamiast dodać pomnożyłeś
24 kwi 17:28
rumpek: Nie rozumiesz; gdyby było: 327 * 329 = 327 + 29 = ... Działania na potęgach się
kłaniają
24 kwi 17:30
mala:
am * an = am+n
24 kwi 17:30
roman: no tak .... dzięki
24 kwi 17:32