logarytmy
qwe: 1/2log(6x+25)−log(x+3)=0
24 kwi 17:21
qwe: trzeba rozwiazac rownanie niestety nie wiem co zrobic z ta 1/2 przed log
24 kwi 17:23
Beti: zamienić na potęgę:
log(6x+25)1/2 = log(x+3)
√6x+25 = x+3 /()2
6x+25 = (x+3)2
i dokończ , oczywiście nie zapomnij o dziedzinie
24 kwi 17:25
qwe: ok wielkie dzięki
24 kwi 17:26
qwe: | | 1 | | 1 | |
przy nierównościach jest taka sama zasada? np log |
| (2x−6)−2log |
| (x−3)>0 to bedzie |
| | 2 | | 2 | |
24 kwi 17:33
qwe: tam po log jest 1/2 w indeksie dolnym
24 kwi 17:33
Beti: | | 1 | |
tak, o ile |
| to podstawa logarytmu |
| | 2 | |
Tyle, że skoro podstawa jest ułamkiem, to opuszczając log trzeba obrócić znak nierówności
24 kwi 17:35
qwe: a moglabys mi zacząć jakoś ten ost przykład?
24 kwi 17:37
Beti: 
log
1/2(2x−6) > log
1/2(x−3)
2
2x−6 < (x−3)
2
dalej chyba juz dasz radę (oczywiście jeszcze dziedzina)
24 kwi 17:43
qwe: okej, dzieki
24 kwi 17:45
rumpek:
log
1/2 (2x − 6) − 2log
1/2(x − 3) > 0
Z: 2x − 6 > 0 ∧ x − 3 > 0 ⇒ x∊(3, +
∞)
log
1/2 (2x − 6) > 2log
1/2(x − 3)
log
1/2 (2x − 6) > log
1/2 (x − 3)
2
| | 1 | |
p = |
| ∊ (0,1) ⇒ f↘ [odwracam znak nierówności] |
| | 2 | |
2x − 6 < x
2 − 6x + 9
x
2 − 8x + 15 < 0
Δ = 64 − 60 = 4 ⇒
√Δ = 2
x∊(3, 5)
Łączymy z dziedziną i otrzymamy dokładnie ten sam przedział:
x∊(3, 5)
24 kwi 17:45