funkcja kwadratowa z wartoscia bezwzgledna
turek: naszkicuj wykres funkcji f(x)=|x2−5x+3|. Korzystajac z wykresu funkcji f, podaj rozwiązania
równania |x2−5x+3|=3
24 kwi 17:20
turek: dodam ze wykres na 100% dobrze naszkicowany ale nie ma tego co w odpowiedzi.
24 kwi 20:18
krystek: A jaka odpowiedź masz ?
24 kwi 20:20
krystek: cztery rozwiązania?!
24 kwi 20:23
Saizou : no to rysujesz funkcję y=x2−5x+3 (obliczasz miejsca zerowe , wierzchołek paraboli i rysujesz)
następnie nakładasz moduł wartości bezwzględnej.
a co do równania to odczytujesz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartość 3
24 kwi 20:25
Saizou : albo tak:
x2−5x+3=3 lub x2−5x+3=−3
24 kwi 20:27
krystek: Ale polecenie ma z wykresu odczytać rozwiazanie.
24 kwi 20:30
Eta:
24 kwi 20:37