parametry
matkapolka: hej. moze mi ktos wytłumaczyc jak sie robi zadania z parametrem

wyznacz liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parametru p
(10
tg x)
cos x = p
bardzo dziekuje z góry za pomoc
24 kwi 17:10
matkapolka: prosze o pomoc ...
24 kwi 17:59
Beti: a czy są tutaj jakieś warunki dodatkowe dotyczące np. x?
24 kwi 18:05
matkapolka: nie nic takiego nie ma.
24 kwi 18:13
matkapolka: wiec ?
24 kwi 18:20
matmatic: 10
tg x*cos x=p
10
sinx=p
sinx
max=1⇒p
max=10
sinx
min=−1⇒p
min=0,1
f(x)=a, gdzie a oznacza liczbę rozwiązań dla parametru p
wykres funckji:
http://www.wykresyfunkcji.pl/index.php a we wzorze funkcji wpisac: 10[w tym miejscu znak potegi, nie wpisuje bo
znak zastepuje indeksem gornym](sin(x))
f(x)=0 dla p∊(−
∞,0)∪(10,+
∞)
=nieskończenie wiele dla p∊<0,10>
24 kwi 18:35
matmatic: ps, nieskonczenie wiele rozwiazan
24 kwi 18:36
matmatic: a jesli chodzi o zalozenia to cosx≠0
24 kwi 18:38