trochę trudniejsze pierwiastki...
aa: 14*54+53+2*52
rozłóż na czynniki liczbę, któa jest wynikiem tych działań.
coś muszę wykombinować, żeby wyszło:3*52*7*17
24 kwi 17:04
Beti: = 52(14*52+5+2) = 52(14*52+7) = 52*7(2*52+1) = 52*7(50+1) = 52*7*51 = 52*7*3*17
24 kwi 17:08
aa: ale jak to zrobić, żeby nie obliczać 2*52+1. ja w tym zadaniu nie mogę niczego liczyć, tylo
przekształcać
24 kwi 17:12
Beti: masz rozłożyć na czynniki, ale to nie znaczy że całkiem nic nie możesz "obliczać" − czasem
musisz.
24 kwi 17:17
aa: aha, ok, dzieki
24 kwi 17:19