Oblicz wartość wyrażenia (sinα-cosα)(sinβ-cosβ) wiedząc, że sin(α+β)=0,8 oraz co
eewikaa: Oblicz wartość wyrażenia (sinα−cosα)(sinβ−cosβ) wiedząc, że sin(α+β)=0,8 oraz cos(α−β)=0,3.
Proszę o pomoc
24 kwi 16:37
eewikaa:
24 kwi 17:01
eewikaa:
24 kwi 20:40
piotrek:
sin(α+β)= sinα*cosβ + cosα*sinβ
cos(α−β)= cosα*cosβ + sinα*sinβ
0.8=sinα*cosβ + cosα*sinβ
0.3=cosα*cosβ + sinα*sinβ
(sinα−cosα)(sinβ−cosβ)= sinα*sinβ − sinα*cosβ − cosα*sinβ + cosα*cosβ=
sinα*sinβ + cosα*cosβ − (sinα*cosβ + cosα*sinβ)= 0.3−0.8= −0.5
Chyba dobrze jest
24 kwi 21:00
eewikaa: tak, zgadza się, dziekuję za pomoc
24 kwi 21:03
Jadzia: sinδ cosΩ + a+b=a2552 52
210 210
a2 a2
a25 a25
√2 √2
√81
24 paź 19:01
Jadzia: bez tego na dole
24 paź 19:01