geometria
Ania: W równoległoboku o obwodzie równym 144, wysokości h1 i h2 spełniają warunek h1h2 = 35
. Oblicz długości boków tego równoległoboku.
24 kwi 16:36
roman: obw= 2a+2b= 144
2a+2b=144/:2
a+b=72
tylko co z tym
h1= 3 a h2 = 5
24 kwi 17:47
Aga1.: a*h1=b*h2
24 kwi 17:49
roman: tak myślałem
24 kwi 17:49
Aga1.: | | h1 | | 3 | |
Ale gdy np. h1=6, a h2=10, to |
| = |
| |
| | h2 | | 5 | |
24 kwi 17:51
Aga1.: Rozwiązywałam takie zadanie niedawno.
Poszukaj.
24 kwi 17:52
Beti:

L = 2a+2b = 144/:2
a+b = 72
korzystam z funkcji tryg.:
| | h1 | | h2 | |
sinx = |
| i sinx = |
| |
| | b | | a | |
| | 3 | |
podstawiam do obwodu: a+ |
| a = 72 |
| | 5 | |
a = 45
24 kwi 17:57
24 kwi 18:23