Udowodnij twierdzenie: jeśli długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg a
aqlec: Udowodnij twierdzenie: jeśli długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny to
długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równa 13 długości wysokości
opuszczonej na średni bok tego trójkąta.
Help!
24 kwi 16:21
aqlec:
24 kwi 16:37
aqlec:
24 kwi 17:24
aqlec:
24 kwi 18:02
rumpek: *Oznacz boki: najkrótszy − a; średni − b; przekątna − c; Skoro jest to trójkąt prostokątny, w
którym spełniony jest warunek ciągu arytmetycznego to otrzymujemy: 2b = a + c
| | 2P | |
r = |
| / * p, p = a + b + c |
| | p | |
| 1 | | 1 | |
| * b * h = |
| * r * ( [a + c] + b ) |
| 2 | | 2 | |
b * h= r * (2b + b)
b * h = r * 3b / : b, bo b > 0
h = 3r
c.n.u.
24 kwi 18:28
aqlec: Dziekuję

24 kwi 21:13
24 kwi 21:15