?
Anula: 2−√2 / 2 można coś takiego skrocić? bo takie można 4800√3 − 7200 / 4 = 1200√3 − 1800
24 kwi 16:14
24 kwi 16:15
Anula: jak mam − to nie mogę skracać? to czemu w tm wiekszym przykładzie mogę?
24 kwi 16:16
Saizou : jeśli masz w liczniku dodawanie lub odejmowanie to możesz skracać, ale zgodnie z regułami np.
| 8√6+4 | |
| =4√6+2 bo skracasz mianownik z każdym wyrażeniem w liczniku |
| 2 | |
24 kwi 16:18
Anula: nie rozumiem
24 kwi 16:18
Anula: dobra czyli jak mam np 5+
√3/ 5 to nie mogę skrócić bo jest pierwiastek? a jak mam 5+5
√5 / 5
to mogę skrócić i zostaje
√5
24 kwi 16:20
asdf: są inne zasady przy skracaniu dodawaniu/odejmowaniu niż przy mnożeniu

przy mnożeniu masz tak:
przy dodawaniu/odejmowaniu masz tak:
| a + ba | | 1 + b* 1 | |
| = |
| |
| 2a | | 2 * 1 | |
rozumisz

?
24 kwi 16:20
Saizou : to może inaczej musisz wyciągnąć przed nawias w liczniku taką liczbę aby mogła się ona skrócić
| | 8√6+4 | | 2(4√6+2) | |
z mianownikiem np. |
| = |
| mamy tutaj mnożenie więc możemy skrócić |
| | 2 | | 2 | |
=4
√6+2
24 kwi 16:21
Anula: ale dobrze zrozumiałam? jak mam np 5+√3/ 5 to nie mogę skrócić bo jest pierwiastek? a jak mam
5+5√5 / 5 to mogę skrócić i zostaje √5
24 kwi 16:22
asdf: dobrze zrozumiałaś, ale nie zostaje sam
√5, popatrz na saizou, on ma na przykładzie ja mam na
niewiadomych
24 kwi 16:23
Anula: bo w 1 da się skrócić tylko jeden wyraz w ilczniku a w 2 da sie dwa wyrazy wiec w drugim
przykładzie moge ttak?
24 kwi 16:23
Anula: 1+√5 ?
24 kwi 16:24
Saizou : | | 5+5√5 | |
dobrze zrozumiałaś tylko w twoim przykładzie |
| =1+√5 bo jak skracasz 5 z 5 to |
| | 5 | |
zostaje 1
24 kwi 16:24
asdf: jesteś pewna?
24 kwi 16:24
Saizou : tak pozostaje 1+
√5
24 kwi 16:24
Anula: bo 5/5 =1 i ten pierwiastek tak? czyli skracam wszystkie wyrazy w liczniku jeśli się da inaczej
nie mogę i zostawiam po prostu?
24 kwi 16:24
asdf: yhm.
24 kwi 16:25
Anula: noo w końcu to rozumiem dziękuję wam
24 kwi 16:26
olo: p(2)−p(6)2+4p(3)
19 mar 15:41