geometria
kora: Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest o 2 krótszy od promienia okręgu opisanego
na tym trójkącie. Wysokość trójkąta ma więc długość
A.6 B.2√3 C.4√3 D. 12
24 kwi 16:00
kora:
24 kwi 16:09
asdf: | | 1 | | a√3 | | a√3 | |
promień wpisany w trójkącie to |
| * wysokość = 13 * |
| = |
| = r1 |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
| | 2 | | 2 | | a√3 | | 2a√3 | |
opisany to |
| * wysokość = |
| * |
| = |
| = r2 |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
r
1 + 2 = r
2
Pomnóż najlepiej * 6, żeby się pozbyć mianownika, pamiętaj, że musisz podać wysokość, a nie dł.
podstawy
24 kwi 16:15