układ równań
qwe: Witam, mam następujące zadanie:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o objętości 48 cm3. Ściana boczna jest nachylona do
podstawy pod takim kątem α, że tgα=43. Wyznacz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa
no i stanąłem na układzie równań
13a2*h=48
2ha=43
13a2*h=48
2ha=43/*a
13a2*h=48
2h=43a /:2
13a2*h=48
h=23
w odpowiedziach h wynosi 4, gdzie mam błąd?
24 kwi 15:35
qwe: DOBRA! już wiem! zapomniałem o a przy
23
24 kwi 15:38
mala:
Ha=43
H0,5a=43
H = 2a3
po podst. do wzoru i rozwiązaniu
a = 6
H =2a3=12/3 = 4
24 kwi 15:51
qwe: a jak wyznaczyć pb tego ostrosłupa? to będzie 4 * pole trójkąta czy jak?
24 kwi 15:53
mala: I równanie niepotrzebne.
24 kwi 15:53
asdf: tak, tylko h
ściany bocznej ≠ h
ostrosłupa, nie wiesz to pisz
24 kwi 15:55
mala: Z tych danych obliczysz Pp
z Pitagorasa
(a2)2+H2=h2 wysokość h ściany bocznej
24 kwi 15:56
qwe: ok, już wiem, zamiast wysokości ściany bocznej podstawiałem wysokość ostrosłupa
teraz wszystko git, dzięki wielkie!
24 kwi 15:59
mala: 
Podstawa do db rysunek.
24 kwi 16:02
asdf: mala,
to dobry rysunek
24 kwi 16:09
mala: Dziękuję, będę pamiętała.
24 kwi 17:58