usuwanie niewymierności. znaki
aa: usuwanie niewymierności z mianownika, a w mianowniku :
√3+2
jak to jest z tym znakiem?
24 kwi 14:55
24 kwi 14:57
aa: jestem na tej stronie ale mi nic nie wnosi do życia
24 kwi 14:57
aa: ahhhh..dobra, teraz wniosła
24 kwi 14:57
aa: nie przyuważyłam odnośników
24 kwi 14:58
Eta:
Zjedz
| 4√3 | | √3−2 | |
| * |
| =............ dokończ |
| √3+2 | | √3−2 | |
24 kwi 14:58
aa: jakoś dokończe

dzienks
24 kwi 15:02
aa: i znowu z tymi znakami mam problem
24 kwi 15:05
Eta:
| 4√3(√3−2) | |
| = −4√3(√3−2)=............. teraz dokończ |
| 3−4 | |
24 kwi 15:07
aa: ja musze wyciągnąc 4 przed nawias, bo takie są możliwości w odpowiedziach. tyle że jak wyciągam
4, to w nawiasie mam plus. a oczywiście powinien być minus ...
24 kwi 15:09
aa: ooook, teraz mi sie zgadza wszystko

mialam to samo rownanie co Ty, ale nie zauważyłam, że
moge zmienić kolejność tej −12
24 kwi 15:10
Eta:
4(−
√3*
√3+2*
√3)=4(2
√3−3) ............ pasuje
24 kwi 15:11
24 kwi 15:12
Eta:
24 kwi 15:12
aa: | | 6√10 +4√5 | |
no i mam jeszcze jedno |
| |
| | −4 | |
24 kwi 15:15
aa: co można zrobić z licznikiem?
24 kwi 15:15
aa: albo tak zmienić, żeby wynik był √5(3√2+4)
24 kwi 15:17
aa: matko, ja chyba oślepłam....... cofam pytanie


:
24 kwi 15:18