?
Anula: jak mam zbadać czy ciąg jest geom. lub arytm. to podstawiam do tych wzorów? an+1 −an lub
an+1 / an ale co to znaczy że wynik ma wyjść stały? niezależny od n czyli ma wyjść bez n
tak?
24 kwi 14:41
Mila: Tak.
24 kwi 14:43
Anula: ale co to znaczy stałe?
24 kwi 14:44
Anula: może mi wyjść byle jaka liczba bez n czy jakas określona bez n?
24 kwi 14:44
Mila: Najlepiej podaj konkretny przykład, to rozwiążemy.
24 kwi 14:46
Anula: no to Który z podanych ciągów jest geometrczny an=n2 bn=(1/3)n cn=5n−3 dn=n/n+1
na pewno ma wyjść bn bo wyszło mi 1/3 ale w innych mi wychodzi bez n wiec chciałabym żebyście
mi to rozpisali
24 kwi 14:48
Anula:
24 kwi 14:58
Mila: 1) a
n=n
2
a
n+1=(n+1)
2
| an+1 | | n2+2n+1 | |
| = |
| nie jest wielkością stałą, ciąg nie jest geometryczny. |
| an | | n2 | |
2) c
n+1=5*(n+1)−3 =5n+5−3=5n+2
| cn+1 | | 5n+2 | |
| = |
| nie jest wielkością stałą, ciąg nie jest geometryczny. |
| cn | | 5n−3 | |
| n+1 | | n | |
| : |
| = dokończ , nie jest wielkością stałą, ciąg nie jest geometryczny. |
| n+2 | | n+1 | |
24 kwi 15:05
Anula: a w 3 punkcie 5n i 5n nie można skrócic?
24 kwi 15:07
Anula: znaczy w 2
24 kwi 15:07
Mila: Skracamy iloczyny.
24 kwi 15:09
Anula: czyli jak w mianowniku by było samo 5n to wtedy mogłabym skrócić?
24 kwi 15:11
Mila: | 5n*2 | |
| =2 można skrócić, zawsze przy założeniu, że mianownik różny od zera |
| 5n | |
24 kwi 15:25
Anula: a jak zrobie dzielenie? 5n+2/1 * 1/5n też się nie da tak?
24 kwi 15:27