trójkąt równoboczny
Daria: Jeśli pole trójkąta równobocznego jest równe 9 √3 , to bok tego trójkąta ma długość :
a) 3 √2
b) 3 √3
c) 4,5 √3
d) 6
24 kwi 14:32
aa: d
24 kwi 14:38
Daria: a dlaczego

mogę prosic o małe wyjaśnienie
24 kwi 14:39
picia: a znasz wzor na pole trojkata rownobocznego?
24 kwi 14:40
aa: 1. Znajdź wzór na pole trójkąta i przyrównaj do pola które masz podane w zadaniu
2. po lewej stronie masz ułamek. pomnów równanie obustronnie przez mnianownik (czyli będzie 4)
3. w czasie mnożenia nie wiesz co zrobić z prawą stroną? kiedy mnożysz liczbę z pierwiastkiem,
patrzysz jedynie la liczbę stojącą przed nim. w tym wypadku 9. czyli mnożysz ja razy 4.
4. po lewej stronie skracasz 4,
5.zostaje ci jedynie a2 pierwiastków z 3, a po prawej 36 pierwiastków z trzech
6. ponieważ i z jednej i z drugiej masz ten sam pierwiastek, pryrownujesz akwadrat z 36

no a
to chyba nie robi zadnego problemu
24 kwi 14:46
aa: P=9√3
a2√3 /4 = 9√3 /obustronnie mnożymy przez 4
a2√3=9*4√3
a2√3=36√3
a2=36
a={36}
a=6
24 kwi 14:48
Daria: dzięki bardzo !
24 kwi 14:50