Równanie z parametrem
Myślę, że tak...: Proszę o sprawdzenie

Równanie z parametrem
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
2−(m+1)x+4=0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste takie, że suma ich kwadratów jest mniejsza od m
3−2m−3.
I Δ>0 stąd m∊(−
∞,−5)∪(3,
∞)
II (x
1+x
2)
2−2x
1*x
2<m
3−2m−3 => m∊ (−
∞,−4)∪(1,4)
Wynik: m∊(−
∞,−4)∪(3,4)
Dobrze wszystko jest?
24 kwi 14:15
Aga: Dwa błędy. Poucz się więcej
24 kwi 14:18
rumpek:
1
o Δ > 0
Δ = (m + 1)
2 − 16 = m
2 + 2m + 1 − 16 = m
2 + 2m − 15 > 0
Δ
m = 4 + 60 = 64 ⇒
√Δm = 8
m∊(−
∞; −5)U(3, +
∞)
2
o x
12 + x
22 = (x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2 < m
3 − 2m − 3
(m + 1)
2 − 2*4 = m
2 + 2m + 1 − 8 = m
2 + 2m − 7 < m
3 − 2m − 3
m
3 − m
2 − 4m + 4 > 0
m
2(m − 1) − 4(m − 1) > 0
(m
2 − 4)(m − 1) > 0
(m − 2)(m + 2)(m − 1) > 0
m∊(−2, 1)U(2; +
∞)
3
o Część wspólna z 1
o i 2
o
24 kwi 14:23
Myślę, że tak...: eh pewnie coś źle przeniosłem z rozpędu... Dzięki
24 kwi 14:27
Myślę, że tak...: x
3+(p−2)x
2−(2p−1)x−2 określona dla wszystkich liczb rzeczywistych x, ma dokładnie trzy
miejsca zerowe. Jakaś mala podpowiedź co z tym zrobić?
24 kwi 15:06
Myślę, że tak...: sry nie przepisałem dokładnie... Calość brzmi następująco: Funkcja W(x)=x3+(p−2)x2−(2p−1)x−2
określona dla wszystkich liczb rzeczywistych x, ma dokładnie trzy miejsca zerowe. Wyznacz
wszystkie wartości p.
24 kwi 15:20
Myślę, że tak...: odświeżam
24 kwi 19:30
Myślę, że tak...: pomoże ktoś?
24 kwi 19:59
kylo1303: Mozesz zrobic to w ten sposob (nei gwarantuje sukcesu):
W(x)=a(x−x1)(x−x2)(x−x3), przy czym a=1 (wspolczynnik przy x3). Teraz to wymnoz i
przyrownaj wspolczynniki. Jesli tak nie wyjdzie to podam nastepny pomysl.
24 kwi 20:03
Myślę, że tak...: już robiłem tak i wyszło takie cudo
{ −c−b−a=p−2
{ bc+ac+ab=−2p+1
{ abc=2
Doszedłem dotąd i stwierdziłem, że mi nic dobrego z dalszego obliczania nie wyjdzie i
zostawilem..
myślałem nad tym żeby wszystko wymnożyć i zrobić p=(...) tylko co z tym dalej robić...?
24 kwi 20:14
kylo1303: Dobra, zaraz wyciagne kartke i tez poprobuje bo zadania dosyc ciekawe.
24 kwi 20:20
kylo1303: Czyli tak jak myslalem, moj drugi sposob jest chyba dobry. Podziel twoj wielomian przez (x−2)
(hornerem bedzie najlepiej). Ogolnie to szukalem pierwiastkow rzeczywistych, i akurat pierwsza
z brzegu dwojka jest okej.
24 kwi 20:24
Myślę, że tak...: Mam jeszcze pytanie do takiego zadanka. Wyznacz punkt A, o obu współrzędnych ujemnych, leżący
na paraboli o równaniu y=−2(x+3)2−1 tak, by suma odległości tego punktu od obu osi układu
współrzędnych była najmniejsza. Doszedłem do takiego czegoś |−2x−12x−19|+|x|=0 i nie wiem co
dalej. Przydało by się teraz chyba jakąś parabolę wyznaczyć ale jak to zrobić?
24 kwi 21:51
Myślę, że tak...: tam juest oczywiście −2x
2
24 kwi 21:55
Myślę, że tak...: pomorze ktoś?
24 kwi 22:21
Myślę, że tak...: pomoże ktoś?
24 kwi 22:22
kylo1303: Poczkeja az mecz sie skonczy, potem postaram sie pomoc
24 kwi 22:30
Myślę, że tak...: spoko, spoko
24 kwi 22:33
Aga1.: Punkt A=(x,−2(x+3)2−1)
f(x)=I−2x2−12x−19I+IxI
Rozpatrz przypadki , pamiętając,że funkcja przyjmuje wartość najmniejszą w wierzchołku.
Dla wyznaczonego x, oblicz y i popatrz, czy obydwie liczby są ujemne.
24 kwi 22:35
Myślę, że tak...: tego się właśnie balem...
24 kwi 23:06
Myślę, że tak...: Mam jeszcze jedno zadanko do którego mam wątpliwości. Dany jest rosnący ciąg arytmetyczny (an)
taki, że wyrazy a1, a5 i a21 (w tej kolejności) tworzą ciąg geometryczny. Wykaż, że (a2,
a16, a114) też jest ciągiem geometrycznym. Po co jest wzmianka o ciągu arytmetycznym i jak
go wykorzystać do rozwiązania zadania?
24 kwi 23:24
Myślę, że tak...: a
16 to a
16 a a
114 to a
114 tak dla ścisłości
24 kwi 23:27
kylo1303: Uzaleznij sobie wszytskie wyrazy ciagu (an) od a1 i r. Potem podstaw do pierwszej informacji
i skorzystaj z tego ze te 3 wyrazy tworza ciag geo. Bedziesz mogl uzaleznic sobie a od r.
Potem podstawiasz za "a" (czy tam "r") do twojej tezy i sprawdzasz czy spelniaja warunke c.
geo
24 kwi 23:42
Myślę, że tak...: Dzięki za pomoc
24 kwi 23:58
kamila: wyznacz wszystki liczby całkowite spełniające nierówność [x−7]≤7
25 kwi 08:08