F KWADRATOWA
prrpr: Naszkicuj wykres funkcji f(m)=x1+x2+x1x2 , gdzie x1, x2 są różnymi pierwiastkami
równania x2+6x+m+4.
24 kwi 13:38
Basiek: | | −b | | c | | −b+c | | −6+m+4 | |
f(m)= |
| + |
| = |
| = |
| =m−2 |
| | a | | a | | a | | 1 | |
Pamiętaj, by wyznaczyć dziedzinę

Δ≥0
24 kwi 13:40
24 kwi 13:40
Skipper: f(m)=−6+m+4
f(m)=m−2 ... i wszystko jasne−
24 kwi 13:41
prrpr: Okej tyle wiem dochodzę do f(m)=m−2, czyli wiem że będę miał liniową tylko pytanie jest, takie:
W treści zadania napisali, że to x1 i x2 mają być różnymi pierwiastkami czyli Δ>0 ⇔ m∊(−∞,
5) i czy z tego wynika, że moja prosta m−2 też ma być tylko do 5?
24 kwi 13:43
Basiek: Ups.

Nie doczytałam − różnymi, czyli okej, robisz Δ>0
Hm.... tak, ma być tylko do 5−tki, co więcej, tam ma być niezamalowane kółeczko w tej piątce
24 kwi 13:44
prrpr: Jest! Czyli mam dobrze. Dziękuje niezmiernie za pomoc!

dla was.
24 kwi 13:45