rowanie
Aś: Proszę o pomoc... bo jakies dziwne rzeczy mi wychodza : D
rozwiąż równanie x3−7x+6=0
24 kwi 13:28
Aś: dobra juz mam : )
24 kwi 13:31
Basiek: x
3−x−6x+6=0
x(x
2−1)−6(x−1)=0
x(x−1)(x+1)−6(x−1)=0
(x−1)[x(x+1)−6]=0
x−1=0 lub x
2+x−6=0
Z tego już pewnie doliczysz
24 kwi 13:31
Aś: zatem wyszło mi x=1 lub x=2 lub x=−3 ?
24 kwi 13:36
Basiek: Tak
24 kwi 13:38
Aś: Dzięki śliczne bo patrzyłam w odpowiedziach i wyszło ze x=1 lub x=−2 lub x=3 ?
Ale to pewnie musi być bląd bo inaczej nie może wyjść.. Dzięki śliczne. pozdrawiam : )
24 kwi 13:41