Zadania
Ola: Mam parę pytan co do wyników i/lub rowiązań od paru zadań.
1. Wielokąt wpisany w okrąg. Trzy kolejne kąty tworzą c. aryt. Wykaż, że cnajmniej jeden z nich
jest katem prostym.
Zrobiłam to tak:
(α,β,γ)
α=a
β=a+r
γ=a+2r
α+γ=180
a+a+2r=180
2a+2r=180
a+r=90
r=90−a
No i jak podstawiłam to pod rownanie a+a+2r=180,to wyszło mi 0=0.Czy to jest dowód na to,że
r=0, a wszystkie cztery katy za proste?
2. Trapez wpisanyw okrąg rownaniu (x−3)2+(y+4)2=25. Dłuższa pdstawa jest srednica, krotsza
zawarta w OX. Napisz rownania prostych zawierajacych ramiona trapezu.
No to mam S=(3,−4), A=(2,−4), B=(8,−4). Wychodzi mi, że C=(√6,0), a probowałam to obliczyć ze
wzoru na długość odcinka. Jest łatwiejszy sposób?
24 kwi 13:24
krystek: A wykorzystałas ,że ich suma =360 i suma przeciwległych musi być taka sama. ( nie chce mi się
wczytywać co napisane)
24 kwi 13:37
Ola: Tak, wykorzystałam to. Dobrze mam zad 1? I co zrobić z drugim?
24 kwi 16:04
Ola: pomoze mi ktos?
24 kwi 17:22