matematykaszkolna.pl
Dowód Godzio: Widzę, że już jesteście, także dam zadanie (jeszcze nie to, które chciałem emotka ).
 abc 
Udowodnij wzór: R =

4P 
 1 
Bez korzystania z twierdzenia cosinusów, sinusów oraz wzoru: P =

absinα
 2 
24 kwi 13:16
Ajtek: taaaa, a świstak siedzi i zawija w sreberka .
24 kwi 13:18
Basiek: Godzio, mam wrażenie, że to "widzę, że już jesteście" odnosi się do mnie... Zaznaczam, że ja się nie bawię. Ale powodzenia życzę wszystkim wytrwałym emotka
24 kwi 13:23
Godzio: To są zadania na myślenie emotka Dla wszystkich
24 kwi 13:28
Basiek: Kobieta ma siedzieć w kuchni i nie myśleć. Zaczynam się utożsamiać.
24 kwi 13:29
rumpek: Czyli nic nie wolno
24 kwi 13:31
Skipper: rysunek ... da się −emotka
24 kwi 13:33
rumpek: Skoro nie można korzystać z trygonometrii to kombinowałbym, podobieństwem trójkątów. Coś z tego być powinno.
24 kwi 13:35
Ajtek: Rysunek dużo rozjaśnił, czyli zabawa w Pitagorejczyka.
24 kwi 13:40
Godzio: Dorzucę drugie, niestety nie mam czasu myśleć nad dowodem, ale myślę, że wy to zrobicie, (piszę z głowy, mam nadzieję, że to prawda ) Dany jest trapez, którego suma kątów ostrych przy podstawie jest równa 90o. Jego przekątne są
 e * f 
dane, i mają długości: e i f. Pokaż, że pole takiego trapezu jest równe: P =

2 
24 kwi 13:42
Godzio: Wejdę wieczorem i sprawdzę wasze postępy emotka
24 kwi 13:52
Ajtek: rysunek Takie, różne głupoty............. x, y, z − miary połowy kątów odpowiednio AOB, AOC, BOC Δ ABO, ACO i BCO są równoramienne; e, f, g ich wysokości odpowiednio. 2α+2β+2γ=180o α+β+γ=90o x=90−α=β+γ y=90−β=α+γ z=90−γ=α+β
 a*e b*g c*f a*e+b*g+c*f 
PΔABC=

+

+

=

2 2 2 2 
 a c b 
e=

tgα, f=

tgβ, g=

tgγ
 2 2 2 

a2 b2 c2 

*tgα+

tgβ+

tgγ
2 2 2 
 a2*tgα+b2*tgβ+c2*tgγ 
zatem PΔABC=

=

2 4 
 a b c 
R=

=

=

2cosα 2cosβ 2cosγ 
Nie mam pomysłu co dalej, nie wiem czy w dobrą stronę idę
24 kwi 17:39
rumpek: Przekombinowane emotka
24 kwi 17:42
Ajtek: Tego się domyślam, lubię kombinować w matmie i to, jak widać, nieźle mi wychodzi . Cześć rumpek emotka.
24 kwi 17:45
rumpek: Witam Witam emotka Napisałem − najprościej zrobić podobieństwem emotka Pamiętam jak w 2 LO męczyłem się nad wyprowadzeniem tego, jak nie miałem trygonometrii jeszcze
24 kwi 17:47
Ajtek: Zrobiłeś ten dwód?
24 kwi 17:50
rumpek: Ze 2 latka temu emotka dlatego tutaj nie robię emotka Zostawię tę przyjemność Wam. emotka
24 kwi 17:51
Ajtek: Szczerze, to nie mam pomysłu jak to zastosować. Zerknij jeszcze, jak możesz, czy nie zrobiłem gdzieś błędu w tych wypocinach emotka.
24 kwi 17:55
kylo1303: Jesli chodzi o to zadanie z trapezem to sobie napisalem 4 tw. cosinusow + kilka wzorkow na pole trojkatow z sinusem i probowalem cos wyparzyc, ale nie wyszlo za bardzo a nie chce mi sie nad tym meczyc xD
24 kwi 20:52
Godzio: Podbijam, bo nic nie zrobione Ajtek zdecydowanie przekombinowane, rozwiązanie ma 2 linijki max
24 kwi 22:05
Godzio: emotka
24 kwi 22:48
Ajtek: Już jestem. Jak napisałem wcześniej, lubię kombinować, nie mylić z kombinatoryką emotka. Na dzień dzisiejszy nic więcej nie wypocę .
24 kwi 23:17
rumpek: rysunek Trójkąty prostokątne △OEB ~ △CDA (k,k,k). Oznaczę sobie wysokość trójkąta |CD| = h .
 1 
P =

* h * c
 2 
a 

2 
 h 

=

R b 
 ab 
Rh =

/ : R
 2 
 ab 
h =

2R 
 1 ab 
P =

*

* c
 2 2R 
 abc 
P =

/ * R, R > 0
 4R 
 abc 
RP =

/ : P
 4 
 abc 
R =

4P 
c.n.u. emotka
24 kwi 23:28
Godzio: O to chodziło emotka Może za dużo zbędnego pisania, ale ok emotka No to rumpek drugie pozostało emotka
25 kwi 00:19
rumpek: Na deser jutro zrobię na razie "próbuję" pisać pracę z polskiego
25 kwi 00:23
Godzio: Ok, powodzenia emotka
25 kwi 00:23
kylo1303: Godzio Mam pytanie. Czy jak mam rownoleglobok w ktory wpisuje romb, to: 1. boki rombu sa zawsze rownolegle do przekatnych rownolegloboku? 2. przekatne rownolegloboku zawsze dziela boki rombu na polowy?
25 kwi 00:24
Godzio: Z tego co pamiętam to tak, chyba kiedyś coś podobnego dowodziłem
25 kwi 00:39
kylo1303: Tzn ja dowiodlem ze przekatne dziela boki na polowy, tyle ze w zalozeniu mialem ze boki sa rownolegle do przekatnych. A nie wiem czy to jest uniwersalne twierdzenie. No ale dzieki.
25 kwi 00:46