Wyznaczanie przedziału monotoniczności funkcji
HenrykKwinto: Witam
mam takie zadanko:
| | 1 | |
Wyznacz przedział monotoniczności funkcji u(x)=x+ |
|
|
| | x | |
| | 1 | | x2−1 | |
Wyliczyłem pochodną u'(x)=1− |
| = |
|
|
| | x2 | | x2 | |
...i co dalej

24 kwi 13:08
Skipper:
przyrównujesz pochodną do 0 (warunek konieczny)
... i sprawdzasz druga pochodną lub zmianą znaku (warunek dostateczny) istnienie
ekstremum ... dalej już wykresik i przedziały monotoniczności
24 kwi 13:15
HenrykKwinto: Właśnie to co napisałeś mam w zeszycie jako metodę, tylko nie wiem za bardzo co i jak
konkretnie... Po co porówuję do zera? Szukam miejsc zerowych czy jak
24 kwi 14:19