Oblicz logarytmy:
Nieznajomy: 1.
a) log
9 27 + log
9 3
b) log 5 + log 20
c) log
0,5 6,4+ log
0,5 5
d) log
6 72 − log
6 2
e) log
7 2 − log
7 98
f) log
13 12 − log
23 4
3√3
| | 3 | |
g) log 15 + log 50 − log |
| |
| | 4 | |
h) log 2
√10 − log 4 − log 0,5
Proszę o pomoc
24 kwi 12:07
Aga1.: Zastosuj wzór do a,bi c
logab+logac=loga(b*c)
24 kwi 12:09
Ajtek:
W f) masz błąd w zapisie.
Skorzystaj z własności:
log
ab+log
ac=log
a{b*c}
24 kwi 12:10
Nieznajomy: no fakt w f) jest blad a np jak zastosowac wzor do g)
24 kwi 12:13
picia: najpierw mnozenie, potem dzielenie
24 kwi 12:16
Nieznajomy: oj sory nie zauwazylem tej 2 wlasnosci

dzieki
24 kwi 12:16
Ajtek:
Oba jednocześnie:
| | 3 | | 750 | |
...=log(15*50)−log |
| =log |
| =... |
| | 4 | | | |
24 kwi 12:16
Ajtek: Tzn. oba w jednym przykładzie tak jak napisałem, to miałem na myśli

.
24 kwi 12:17
Nieznajomy: kurde zawiesilem sie na f) pomoze ktos

?
24 kwi 12:36
Ajtek:
Zapisz poprawnie f to moze się pobawię

.
24 kwi 12:55