−2cos2x+11|sinx|−4=0.
an: −2cos2x+11|sinx|−4=0
wyszło mi:
dla sinx=12
x1=π6 +2kπ
x2=π−π6+2kπ
i dla sinx=−12
x3=−π6+2kπ
x4=7π6+2kπ
i co teraz muszę z tym zrobić?
24 kwi 11:37
an: −2cos
2x+11|sinx|−4=0 poprawka, nie dałam do potęgi
24 kwi 11:38
think: możesz zauważyć, że można skrócić zapis:
24 kwi 11:59
Aga1.: Musisz rozpatrywać dwa przypadki cos2x=1−sin2x, sinx=t
I.Gdy sinx≥0
−2cos2x+11sinx−4=0
II. Gdy sinx<0
−2cosx2−11sinx−4=0
24 kwi 12:06
an: w odpowiedzi jest
lub
24 kwi 12:08
an: ahaaa.. i to zawsze tak jest, że przed bx zmieniany znak?
24 kwi 12:11
think: an w odpowiedzi jest dobrze, wystarczy zauważyć, że ich pierwsza odpowiedź to to samo co ja
podałam jako x2.
24 kwi 12:26