pomoc
taki tam: granica: √n2+3−n −−jak obliczyc granice?
24 kwi 11:24
cinek: | | √n2+3+n | |
spróbuj pomnożyć przez |
| |
| | √n2+3 +n | |
Nie wiem czy to dobrze widać, ale to samo masz w liczniku i mianowniku.
24 kwi 11:29
cinek: i wtedy wyrażenie zmierza do 0
24 kwi 11:33
24 kwi 11:34
Aga1.: | | (√n2+3−n)(√n2+3+n | |
lin n→∞√n2+3−n=lim n→∞ |
| = |
| | √n2+3+n | |
| | 3 | | 3 | |
lim n→∞ |
| =[ |
| ]=0 |
| | √n2+3+n | | ∞ | |
24 kwi 11:56
b.: uwaga: rozwiązanie z 11:34 jest niepoprawne
24 kwi 14:29