witam proszę o pomoc
DZIADZIA: S=(−2,4)
(x−(−2))2+y−4)2=r2
(x−(−2))2=x2+4x+4
(y−4)2=y2−8y+16
x2+4x+4+y2−8y+16
X2+y2+4x−8y+20
A=4
B=−8
C=20
a=−A2=−2
b=−B2=4
r=√a2+b2−c
r=√20−20=0
i teraz mam problem bo nie wiem czemu mam taki promien bo jesli zapisze to na wykresie to widze
S=(−2,4) i wiem ze r=2
24 kwi 11:13
DZIADZIA: jade metodą Gustlika
24 kwi 11:35
Skipper:
... TY może napisz to swoje zadanie bez komentowania ... bo kombinujesz jak koń pod górę −
24 kwi 11:49
think: DZIADZIA, tak jakby brakuje nam treści pomijając Twoje rozwiązanie, aby określić co jest źle.
24 kwi 11:54
DZIADZIA: wyznacz rownanie okregu stycznego do osi Ox ktorego srodkiem jest punkt
S=(3,−4)
24 kwi 11:54
Skipper:
... ma środek okręgu ... pisze niby jego równanie ... pomija promień ... przekształca ...
i dziwi się, że promień wychodzi ZERO ... fatamorgana−
24 kwi 11:57
Skipper: ...skoro stycznego do Ox ....to jaki ma promień

?
24 kwi 11:58
DZIADZIA: r=4
24 kwi 12:00
Skipper:
24 kwi 12:00
Skipper:
... więc podstaw do wzoru ...
24 kwi 12:01
Aga1.:

S=(3,−4)
r=4
Równanie okręgu (x−3)
2+(y+4)
2=16
i po zadaniu.
24 kwi 12:02
think:

metoda Gustlika, po uwazniejszym wczytaniu, dotyczy tylko zadań w których masz podane równanie,
opisujace równanie okręgu i owa metoda pomaga z tego równania gdzie są zredukowane czynnnik
dojść do równania okręgu i tylko tyle.
24 kwi 12:03
DZIADZIA: think myslelem ze idac tą metodą mogę dojsc do tego zeby narysowac sobie ten okrąg
24 kwi 12:07
DZIADZIA: Aga1 a co bedzie jesli sobie rozłożę to
x2−6x+9 +y2+8y+16
24 kwi 12:32
Skipper: ... nie rozłożysz tylko zwiniesz (x−3)2+(y+4)2
24 kwi 12:48
think: też Ci wyjdzie r = 0
gdybyś miał takie coś:
x2 − 4x + y2 + 6y − 3 = 0
to proszę bardzo wyznacz środek okręgu i jego promień.
24 kwi 12:49
DZIADZIA:
(x−2)2+(y+3)2=42
r=4
24 kwi 12:55
DZIADZIA: i

?
24 kwi 13:14
think: ano
24 kwi 14:54