kombinuję już ze 2h i nie wiem jak rozwiązać
mariusz: Dane są punkty A=(0;0) B=(3;4) oraz prosta k o równaniu y=2x+3. Wyznacz współrzędne punktu C
leżącego na prostej k takiego, że pole trójkąta ABC wynosi 10.
24 kwi 00:20
24 kwi 00:28
mariusz: dzięki
24 kwi 00:30
Basiek: Nie ma problemu. Na tym forum też jest ich pełno, tego typu zadań. Wystarczy poszukać w postach
Gustlika

Ale to znalazłam przypadkowo, powinno pomóc. Metoda b. przydatna, warto się nauczyć
24 kwi 00:31
Skipper:

IABI=5
aby pole wynosiło 10 ... odległość tego punktu od prostej przechodzącej przez A i B
musi wynosić 4 ... i ma on spełniać równanie prostej k
24 kwi 00:31
Gustlik: Dane są punkty A=(0;0) B=(3;4) oraz prosta k o równaniu y=2x+3. Wyznacz współrzędne punktu C
leżącego na prostej k takiego, że pole trójkąta ABC wynosi 10.
A=(0;0)
B=(3;4)
C=(x, 2x+3)
Z wektorów:
AB
→=[3−0, 4−0]=[3, 4]
AC
→=[x−0, 2x+3−0]=[x, 2x+3]
Wyznacznik wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
| 3 4 |
| x 2x+3 |
=3(2x+3)−4x=6x+9−4x=2x+9
| | 1 | | 1 | |
P= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| |2x+9| |
| | 2 | | 2 | |
|2x+9|=20
2x=−9±20
2x=11 /:2 v 2x=−29 /:2
x=5,5 v x=−14,5
y=14 v y=−26
C=(5,5; 14) v C=(−14,5; −26)
24 kwi 01:01
Gustlik: Basiek − rozwiąże to zad. 8 prościej, bo tam nie potrzeba żadnego układu równań::
Pole trójkąta ABC o wierzchołkach A = (– 2, – 2 ), B = (4 , 6) jest równe 21. Oblicz
współrzędne wierzchołka C wiedząc, że należy on do prostej o równaniu 2x + y + 1 = 0
Najpierw przekształcę równanie prosta do postaci kierunkowej − "zrobię" z tego funkcje liniową:
2x + y + 1 = 0
y=−2x−1
Zatem:
A = (–2, –2)
B = (4 , 6)
C=(x, −2x−1)
AB
→=[4+2, 6+2]=[6, 8]
AC
→=[x+2, −2x−1+2]=[x+2, −2x+1]
d(AB
→, AC
→)=
| 6 8 |
| x+2 −2x+1|
=6(−2x+1)−8(x+2)=−12x+6−8x−16=−20x−10
| | 1 | | 1 | |
Pole= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| |−20x−10| |
| | 2 | | 2 | |
|−20x−10|=42
|20x+10|=42
20x=−10±42
20x=32 /:20 v 20x=−52 /:20
x=1,6 v x=−2,6
y=−2x−1
y=−4,2 v y=4,2
C=(1,6; −4,2) v C=(−2,6; 4,2)
24 kwi 01:13
Basiek: 
Tak też się staram robić. Jak najmniej zmiennych. Czasem aż przesadzam i nich z tego nie
wychodzi. Ale ładnie− wektorowo
24 kwi 01:17
Gustlik: Ja też staram się robić na jak najmniejszej liczbie niewiadomych. Na podanej przez Ciebie
stronce facet zrobił nieco naokoło, bo układem równań, i w dodatku nie przekształcał równania
prostej, a wystarczyło "zrobić" postać kierunkową z równania prostej, bo wtedy rozwiązujesz po
prostu ze zwykłej funkcji liniowej i jest od razu jedna niewiadoma we wzorze na pole. Ja w
ogromnej większości przypadków przekształcam równanie ogólne prostej na kierunkowe, bo wtedy
można rozwiązywać zadanie jak na funkcji liniowej, najczęściej maleje wtedy liczba
niewiadomych, poza tym z funkcji łatwiej narysować prostą, można użyć metody "schodkowej" przy
rysowaniu takiej prostej opisanej tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=41 , a więc więcej widać. Postać ogólna jest
przydatna w zasadzie tylko przy obliczaniu odległości punktu od prostej, bo jest wtedy fajny
wzorek, w pozostałych przypadkach najlepiej robić z funkcji liniowej. Pozdrawiam.
24 kwi 01:55