Ciągi
kasien94: 1. Dany jest ciąg an o wyrazie ogólnym an = −7+(2n:7).
a. Którym wyrazem tego ciągu jest liczba 1?
b. Ile wyrazów ujemnych ma ten ciąg?
2. Dany jest ciąg geometryczny : 4,2,1,1/2,1/4,…
a. Oblicz dziewiąty wyraz tego ciągu.
b. Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu.
3. Oblicz sumę 7 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego an, jeżeli a1= −3,a12 –a9 = 15.
4. Dziadkowie w dniu narodzin wnuka zdeponowali dla niego w banku kwotę k zł na 18 lat
oprocentowaną 4 % w skali roku, z roczną kapitalizacją odsetek. Obecnie wnuczek ma 7 lat i
kwota ta wzrosła do 7895,60zł. Ile wynosił kapitał początkowy? Jaką kwotą dysponował wnuczek
w
18 urodziny?
5. Długości boków prostokąta i długość jego przekątnej tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz
długości boków i pole prostokąta. Obwód jest równy 28.
Sorki, że tak późno. Pomoże mi ktoś ? Będę czuła się wdzięczna za rozwiązanie