matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć granicę funkcji:
cinek:
tg4x
lim
sinx
x→0
23 kwi 23:10
Krzysiek:
sinx
skorzystać z tego, że lim x→0
=1
x
tgx
i lim x→0
=1
x
granica to 4
23 kwi 23:12
cinek:
Czyli mam to przekształcić w coś takiego?
tg4x
4x
4x
sinx
x
x
23 kwi 23:18
Krzysiek:
sinx
x
prawie.. ale skoro
→1 to i
→1
x
sinx
tg4x
tg4x
x
4x
więc
=
*
*
→1*1*4
sinx
4x
sinx
x
23 kwi 23:20