dziwny problem
Tomek: Mam pytanie: jeżeli treść zadania brzmi np: " równanie .. ma dwa pierwiastki x1 i x2 ..."
to mam pisać, że Δ≥0 czy Δ>0 ? Moja matematyczka mi wmawia, że jak nie ma napisane że są RÓŻNE
to mam pisać Δ≥0 , ale przed chwilą robiłem maturalny arkusz próbny i w odpowiedziach była
delta tylko większa (Δ>0). Więc jak ?
23 kwi 23:09
Ajtek:
Jak masz w treści słowo RÓŻNE to Δ>0.
23 kwi 23:10
krystek: jeżeli o różnych znakach wtedyΔ>0
a jak dwa pierwiastki toΔ≥0
23 kwi 23:11
Tomek: no tyle to tez wiem
23 kwi 23:12
Tomek: czyli z kawalka tresci tego zadania ktore wyslalem, powinienem napisac Δ≥0 tak?
23 kwi 23:12
krystek: ale dałeś ...... i co tam było wpisane?
23 kwi 23:14
Tomek: dla jakich wartości parametru m równanie (...) ma dwa pierwiastki x1 i x2 spełniające warunek :
1x1+1x2=2m+1
23 kwi 23:16
Ajtek:
W tym przypadku Δ≥0. Gdy Δ=0 to x1=x2.
23 kwi 23:30