| 5*32n−1 | 5*9n−1 | 5−1 | 4 | |||||
lim | =lim | =lim | =lim | =0 | ||||
| 4+9n+7 | 4*9n+7 | 4+7 | 11 |
| 5 | ||
Musisz licznik i mianownik podzielić przez 9n, wynik to chyba | ||
| 4 |
, nie jest ze mną dobrze
.
| |||||||||||
jak tak podziele to wychodzi mi coś takiego lim | i co dalej z tym mam | ||||||||||
|
| 1 | ||
5− | ||
| 9n |
| 1 | ||
5 to 5, prawda? Natomiast | dąży do zera, przy n→∞. Wstaw sobie do tego ułamka kolejne | |
| 9n |
| 1 | 7 | 5 | ||||
Aha czyli | dąży do zera oraz | dąży do zera czyli =lim | =nieskończoność | |||
| 9n | 9n | 4 |
| 5 | 5 | ||
przecież już nie zależy od n więc granica to dalej | ... | ||
| 4 | 4 |
| 1 | ||
nieskończoność wychodzi wtedy gdy mamy np. limx→0 | ||
| x |