Układ równań
natsuru: Rozwiąż układ równań:
−2xe−x2−y2(2x2+y2−2)=0
−2ye−x2−y2(2x2+y2−1)=0
Podzieliłem oba równania przez −2e−x2+y2 i nie wiem co dalej, pomóżcie!
x(2x2+y2−2)=0
y(2x2+y2−1)=0
23 kwi 22:59
Krzysiek: I przypadek:
w pierwszym równaniu x=0
więc z drugiego równania wynika, że: y=0 lub y=1 lub y=−1
II przypadek 2x2 +y2 −2 =0
czyli 2x2 +y2 −1 =1
i wstaw do drugiego równania
i jeszcze rozważ 2 przypadki
23 kwi 23:03
natsuru: Nie rozumiem skąd w II przypadku(2x2+y2−2=0) wychodzi 2x2 +y2 −1 =1
23 kwi 23:21
Krzysiek: przecież:2=1+1
2x2 +y2 −(1+1) =0
więc 2x2 +y2 −1 =1
23 kwi 23:22
natsuru: wyszło że y=0 wstawiłem to do pierwszego równania i mam x=0 v x=1v x= −1 dobrze?
23 kwi 23:32