wyznaczyć x i y
maciek160194: 4=√(x−1,5)2+(y−2)2
23 kwi 22:57
ZKS:
√(x − 11/2)2 + (y − 2)2 = 4 /
2
| | 1 | |
(x − 1 |
| )2 + (y − 2)2 = 16 |
| | 2 | |
Z czymś Ci się to kojarzy?
23 kwi 23:00
maciek160194: do tego też doszedłem, ale dalej nie wiem jak wyznaczyć x i y
23 kwi 23:04
ZKS:
Ale pytam się z czym Ci się to równanie kojarzy co ono opisuje?
23 kwi 23:05
rook: równanie okręgu
23 kwi 23:07
maciek160194: kojarzy mi się ze wzorem na odległość między punktami
23 kwi 23:07
ZKS:
Spójrz co napisał rook i teraz wnioskuj.
23 kwi 23:11
maciek160194: niestety dalej nie wiem ile wynosi x i y
23 kwi 23:35
Mila: Punkty (x,y) leżą na okręgu o środku (1,5;2) i promieniu 4.
Jeśli nie masz dodatkowego warunku, to koniec zadania.
24 kwi 00:02