rownania i nierownosci
Ajaj: Równanie
4x − m=m
2x+2
ma nieskonczenie wiele rozwiazan gdy m=
23 kwi 22:43
krystek: (4−m
2)x=2+m
| | 2+m | | 0 | |
x= |
| i pomyśl kiedy x= |
| lub 0x=0 |
| | (2−m)(2+m) | | 0 | |
23 kwi 22:47
Ajaj: kiedy 2−m=0 czyli m =−2
23 kwi 22:49
krystek: ok.
A podaj kiedy sprzeczne?
23 kwi 22:50
krystek: A czy będzie miało 1 rozwiązanie?
23 kwi 22:50
Ajaj: nie bedzie mialo rozwiazania gdy np. x= 6x
23 kwi 22:53
Skipper:
po lewej stronie prosta y=4x−m ... po prawej prosta y=m2x+2
Proste mogą:
− przecinać się w jednym punkcie ( jedno rozwiązanie)
− być równoległe (brak rozwiązań
− pokrywać się (nieskończenie wiele rozwiązań)
23 kwi 23:02
krystek: | | 1 | |
brak rozwiązania gdy m=2 bo masz |
| |
| | 0 | |
1 rozwiązanie gdy m≠2
23 kwi 23:06
krystek: @Skiper ok ale nie mieszajmy .
Należy wtedy dodać ,że jest to interpretacja geometryczna!
23 kwi 23:07
Skipper:
żadna geometryczna ....
wtedy są równoległe kiedy mają takie same współczynniki kierunkowe .... więc


wtedy się pokrywaja ....kiedy

? itd −
24 kwi 00:19
.: funkcja liniowa i kwadratowa mogą być równoległe?
24 kwi 00:35
Ajtek:
F. liniowa może być równoległa do stycznej f. kwadratowej w danym punkcie.
24 kwi 00:37
.: ok
24 kwi 00:38