Równanie z logarytmem naturalnym
wtim: ln(x+1)=y
Jak wyznaczyc x ? I prosze o krtokie wytlumaczenie. Dzieki
23 kwi 22:42
krystek: ey=x+1
23 kwi 22:44
Ajtek:
oraz x+1>0
23 kwi 22:46
krystek: Ma się rozumieć! Tylko zainteresowany(ana) milczy!
23 kwi 22:49
Ajtek:
W sumie to x jeszcze nie jest wyznaczony

. Nie czepiam się absolutnie do rozwiązania!
Być może autor teraz dogłębnie studiuje skąd to się wzięło

.
23 kwi 22:51
krystek: A może podpowiemy ? logex zapisujemy.....
23 kwi 22:53
wtim: a taki przykład e2x = y ; x=?
23 kwi 22:57
Ajtek:
Tutaj to jest klucz.
Swoją drogą jak widziałem liczbę e w zadaniu, to dostawałem gęsiej skórki. Zresztą mam to
czasami i dzisiaj, szczególnie przy granicach, pochodnych, że o całkach nie wspomnę.
Chcę przez lato to wszystko sobie przypomnieć, może się przydać.
23 kwi 22:57
krystek: loge2x=logy i działaj
23 kwi 22:59
krystek: Mnie już nie . Gwóźdź do trumny tylko będzie potrzebny, ale to też nie − inni zamartwią się .
23 kwi 23:01
wtim: tez nienawidze e a w polaczeniu z logarytmami .....
e
2x=y /*ln
lne
2x=lny
2x=lny
x=ln
12y
23 kwi 23:03
krystek: Ok I można sie nauczyć!
23 kwi 23:17
krystek: Ups gdzie tą dwójkę wpisałę (przez drut kolczasty wchodziśz?
23 kwi 23:18
krystek: x=ln√y jak już!
23 kwi 23:20
wtim: nie wiem lny2 ?
23 kwi 23:21
krystek: a znasz wzór nloga=logan
23 kwi 23:22
wtim: ln y 12 = 12lny= x =>2x= 1lny
ok dzieki za ten wzor, zrozumiałem teraz
23 kwi 23:29
krystek: To powodzenia!
23 kwi 23:37