ciągi zadanie
Mark Knopfler: ciągi.proosze o pomoc..wyznacz sumę wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych których reszta z
dzielenia przez 3 jest równa 2
no dobra wyznaczyłem a1=11 a2=14 czyli r =3 ostatni wyraz to musi być 98 w takim razie
ale teraz co zrobic dalej. wydaje mi się że nalezałoby wyznaczyć wzór ogólny tegoż ciągu.
jednakże jak to zrobić? nie mam pojecia
23 kwi 22:27
ZKS:
an = a1 + (n − 1)r
23 kwi 22:28
Ajtek:
Wisz że an=98 oraz znasz wzór na an=a1+(n−1)*r podstaw i policz n.
23 kwi 22:29
Eta:
11,14,.......... , 98
23 kwi 22:29
Mila: 98=11+(n−1)*3
24 kwi 00:08