matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Didi:
1
całka ∫
dx
e
x
+5
23 kwi 22:25
Krzysiek:
podstawienie t=e
x
+5 czyli e
x
=t−5 dt=e
x
dx
1
więc dx =
dt
t−5
wstawiasz do całki i dalej rozbijasz ułamek na ułamki proste
23 kwi 22:29