Mnomnomnomnom
asdf: Boki trójkąta prostokątnego są kolejnymi liczbami naturalnymi. Oblicz Pc i Vstożka
powstałego w wyniku obrotu trójkąta wokół najdłuższej przyprostokątnej.
W takim zadaniu, trzeba wykazać, że są to liczby: 3,4,5, czy dać jako założenie?
23 kwi 22:09
Ajtek:
NIe znam innego Δ prostokątnego o takiej własnośći, ale niech ktoś się wypowie jeszcze.
23 kwi 22:12
Skipper:
trzeba wykazać, że to jedyny przypadek
x2+(x+1)2=(x+2)2
x2+x2+2x+1−x2−4x−4=0
x2−2x−3=0
Δ=4+12
x1=3 czyli boki 3, 4, 5
x2.....sprzeczny w warunkach zadania
23 kwi 22:15
asdf: ok, dzięki, czyli trzeba wykazać
23 kwi 22:18