Całki - pole pomiędzy krzywymi
kamil: Oblicz pole pomiędzy krzywymi y=|x2−1| i y=3
czy moge tutaj zrobić P=(∫(od−2 do2) 3−x2+1) − π ?
23 kwi 22:04
kamil:
23 kwi 22:09
Krzysiek: przecież pole tego kawałka paraboli którą odbijamy względem osi OX nie jest równe π ... (to nie
jest funkcja sin...)
23 kwi 22:10
kamil:

ale jakbym najpierw obliczył pole ograniczone x
2−1 i y=3 i od tego odjął pole tego "koła" ?
23 kwi 22:13
kamil: a dobra sory to nie będzie koło
23 kwi 22:14
kamil: to jak w takim razie mam to obliczyc?
23 kwi 22:15
Krzysiek: za pomocą całki

∫
−11 (1−x
2) dx −pole części paraboli odbitej względem osi OX
23 kwi 22:17
23 kwi 22:20
kamil: czyli:
P=(∫(od−2 do2) 3−x2+1) − (2∫(od−1do 1) (1−x2)) ?
23 kwi 22:22
Krzysiek: tak
23 kwi 22:24
Krzysiek: tak
23 kwi 22:24
Trivial:
∫−2..2 (3 − |x2−1|) dx = 2 * ∫0..2 (3 − |x2−1|) dx (funkcja jest
parzysta).
= 2 * ( ∫0..1 (3 − |x2−1|)dx + ∫1..2 (3 − |x2−1|) dx
= 2 * ( ∫0..1 (3 + x2−1)dx + ∫1..2 (3 − x2+1) dx
= 2 * ( ∫0..1 (2 + x2)dx + ∫1..2 (4 − x2) dx
= ... (dalej już prosto).
23 kwi 22:27
kamil: @Trivial: Wiem, że trzeba moduł usunąć z całki. Jak to rozbić na 3 całki z tego zapisu co
zaproponowałeś?
23 kwi 22:27
kamil: dobra dobra dobra już rozumiem

dzięki Wam bardzo chłopaki
23 kwi 22:28
Trivial: Na końcu każdej linijki powinien być jeszcze jeden nawias ).
23 kwi 22:30
kamil: a możesz mi jeszcze powiedzieć jak usuwać moduł z pod całki,?
23 kwi 22:33
Trivial:
Trzeba rozbić na odpowiednie przedziały.
np. tutaj mieliśmy przedział [0, 2] (już po zauważeniu, że funkcja jest parzysta).
| | ⎧ | x2−1, gdy x2−1 ≥ 0 | |
| |x2−1| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(x2−1), gdy x2−1 < 0 | |
czyli
| | ⎧ | x2−1, gdy x∊[−1,1] | |
| |x2−1| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(x2−1) wszędzie indziej | |
23 kwi 22:36
Trivial:
Zatem rozbijamy przedział [0, 2] na przedziały [0, 1] i [1, 2] (co chyba już widać)
23 kwi 22:38
Trivial:
Odwrotnie napisałem. Powinno być:
| | ⎧ | x2−1, gdy x∉[−1, 1] | |
| |x2−1| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(x2−1), gdy x∊[−1, 1] | |
23 kwi 22:41
kamil: już łapię

a mam jeszcze jedno pytanie. mam obliczyć pole pod y=sinx i y=cosx dla x∊<0,2π>.
jak mam znaleźć przedziały całkowania?
23 kwi 22:44
Trivial:

Przedział całkowania już masz. Teraz wystarczy zauważyć, że to o co pytają wyraża się całką:
| | | |
∫0..2π |sinx| dx = 4*∫0..π/2 |sinx| dx = | = 4*∫{0..π/2} sinx dx = .. |
| | |
Dla cosinusa analogicznie
23 kwi 22:50
kamil: sory chyba troche źle sformułowałem

pole ograniczone całkami y=sinx i y=cosx dla x∊<0,2π>.
23 kwi 22:56
kamil: *ograniczone krzywymi
23 kwi 22:56