Dla jakich x liczby: x + 2, 2x + 3, x^{2} - 14 (w tej kolejności) tworzą ciąg...
Grant: Dla jakich x liczby: x + 2, 2x + 3, x2 − 14 (w tej kolejności) tworzą ciąg arytmetyczny
23 kwi 21:49
Ajtek:
Z własności c. arytmetycznego:
I policzyć.
23 kwi 21:50
Grant: nie wiem jak to do konca obliczyc
| | x2+x−12 | |
2x+3 = |
| czy to wychodzi do takiej postacie czy jakiej? jakis czas temu miałem |
| | 2 | |
matme i troche juz z krwioobiegu wyszla

dziekuje za pomoc z góry
23 kwi 22:06
Ajtek:
Jest ok. Teraz wymnóż przez 2, następnie wszystko na lewo, i masz f. kwadratową.
23 kwi 22:08
Grant: 2x
2+6x−18? nie wiem czy ok...
23 kwi 22:16
krystek: A jak to wyliczyłęs Grant
23 kwi 22:19
Ajtek:
Skąd 2x
2
4x+6=x
2+x−12
Działaj dalej. Zauważ iż po prawej stronie dwójki się skrócą

.
23 kwi 22:20
Ajtek:
Witaj
krystek. Staram się trzymać rękę na pulsie

.
23 kwi 22:21
Grant: ok czyli po korekcie x{2}+5x−6? tam zamiast skrocic wszystko wymnozylem poprostu...dzieki za
pomoc i czekam na odpowiedz czy poprawnie...
23 kwi 22:25
Ajtek:
Jak przenosisz z lewej na prawą lub odwrotnie, to zmieniasz znaki, działąj dalej.
23 kwi 22:26
Ajtek: Tzn, popraw wynik.
23 kwi 22:27
krystek: @[P{Ajtek]]
23 kwi 22:28
Grant: ale ja na maksa duzo pozapominalem

racja przeciez...
23 kwi 22:28
Grant: −x2−3x+18? ...
23 kwi 22:30
Ajtek:
@
krystek aż się zarumieniłem

.
23 kwi 22:30
Ajtek:
Tak. Tylko poamiętaj że to wszystko jest równe 0!
Teraz Δ i pierwiastki w zależności od Δ.
23 kwi 22:31
krystek: @Ajtek nie widać rumieńców! Powodzenia! ja idę aaa ponieważ zdarzyła mi sie gafa!
23 kwi 22:33
Ajtek:
Gdzie gafa, jaka gafa?
23 kwi 22:36
Grant: x1=3 x2=−6?
23 kwi 22:37
Ajtek: Wygląda ok

.
23 kwi 22:38
krystek: @Ajtek W innym poście, ale Mila trzyma reke na pulsie.
23 kwi 22:39
Grant: i to jest moj ostateczny wynik tak? liczby tworza ciag arytmetyczny dla 3 i −6?
23 kwi 22:39
Ajtek:
I dobrze, pilnujemy sie wzajemnie

. Nikt nie puści WIELBŁĄDA w świat.
23 kwi 22:40
Ajtek: Tak.
23 kwi 22:40
Grant: Dzięki wielkie za pomoc

Można na was LICZYĆ
23 kwi 22:47
Ajtek: Nie ma sprawy. Znasz takie przysłowie: "Umiesz liczyć, to licz na siebie"?
Przypominaj sobie matmę, to czysta przyjemność!
23 kwi 22:53