pomocy
Mateusz 35@: Suma 3 liczb tworzących ciąg asymetryczny wynosi 9. Jeżeli dwie pierwsze zostawimy lecz zmiany
a do 3−trzeciej dodamy liczbę 4 to otrzymamy ciąg geometryczny. Jakie to liczby?
23 kwi 21:17
Mila:
a,b,c − wyrazy ciągu arytmetycznego
a+b+c=9
b−r+b+b+r=9
b=3
a+c=6
a,3, c+4 wyrazy ciągu geometrycznego
32=a*(c+4) dokończ
23 kwi 23:23
Mateusz 35@: na wet nie wiem co z czym sie je i mowie to szczerze
24 kwi 18:20
Mateusz 35@: na wet nie wiem jak to dokończyć:(
24 kwi 18:37
Beti: a, b, c − c. arytmetyczny
a, b, c+4 − c. geometryczny
układasz równania na podstawie informacji z zadania:
a+b+c = 9
| | a+c | |
b = |
| −−> z wł. c. arytm. |
| | 2 | |
b
2 = a(c+4) −−> z wł. c. geom.
c =
9−a−b
2b = a+
9−a−b
b
2 = a(
9−a−b+4)
2b = 9−b
b
2 = a(13−a−b)
3b = 9 −−>
b=3
32 = a(13−a−
3)
9 = a(10−a)
9 = 10a−a
2
a
2−10a+9 = 0
delta = 100−36 = 64
√delta = 8
no więc: c
1 = 9−1−3 = 5
c
2 = 9−9−3 = −3
Szukane liczby to: 1,3,5 oraz 9,3,−3
24 kwi 19:12