pomocy
Mateusz 35@: Zbadaj monotonność ciągu. Oblicz jego granicę an=2n+1n+3
23 kwi 21:14
Mateusz 35@: pomocy
24 kwi 18:18
24 kwi 18:20
Eta:
1/ zbadaj różnicę :
gdy a
n−1−a
n >0 −− ciąg rosnący , gdy <0 −− malejący, gdy =0 −− ciąg stały
| | | | 2+0 | |
2/ n→∞ liman = |
| = |
| =2 |
| | | | 1+0 | |
24 kwi 18:24
Eta:
@KKK ? .................. g=2
24 kwi 18:26
Mateusz 35@: nie rozumie tego i dlatego tu jestem bo muszę to zrobić dla tego was proszę o pomoc
24 kwi 18:36
Eta:
Granicę masz dokładnie policzoną przeze mnie
Poprawiam pomyłkowo wpisany zapis ... ma być a
n+1−a
n
| | 2(n+1)+1 | | 2n+3 | |
1/ an+1= |
| = |
| |
| | n+1+3 | | n+4 | |
| | 2n+3 | | 2n+1 | | (2n+3)(n+3)−(2n−1)(n+4) | |
teraz an+1−an= |
| − |
| = |
| = |
| | n+4 | | n+3 | | (n+4)(n+3) | |
| | 5 | |
= .................uporządkuj = |
| >0 |
| | (n+4)(n+3) | |
zatem ciąg a
n jest ciągiem rosnącym
24 kwi 19:01
24 kwi 19:03
24 kwi 19:04