Działania na potęgach.
nemezja: Mógłby mi ktoś miły rozpisać jak zrobić taki przykład ( :
[ ( 4 − 121/2)1/2 + ( 4 + 121/2)1/2 ]2 =
23 kwi 21:09
Mila: (√(4−√12)+√(4+√12))2=4−√12+√(4−√12)*(4+√12)+4+√12=
4+√16−12=4+2=6
23 kwi 21:19
Eta:
Ze wzoru (a+b)2=a2+2ab+b2 oraz ze wzoru (a−b)(a+b)=a2−b2
121/2= √12
...= 4−√12+2*√(4−√12)(4+√12)+4+√12= 8+2√16−12=..........
23 kwi 21:21
Eta:
@
Mila ?
Pozdrawiam
23 kwi 21:22
Mila: Eta, dobrze, w moim brak tej 2, zginęła przy przepisywaniu.
ETA pozdrawiam.
23 kwi 21:23
Eta:
Jeszcze 4+4= 8
23 kwi 21:24
Eta:
ostateczna poprawna odp:
......=8+2*2= 12
23 kwi 21:29
nemezja: Dziękuję
23 kwi 21:35