funkcja homologiczna
ziomek: kto mi to wytłumaczy ? trzeba zrobić to jakoś ze wzoru ? tzn wiem jak to zrobic ale nie wiem
jak wytłumaczyć

wykres funkcji przesunięto o wektor w i otrzymano wykres funkcji g napisz wzór funkcji g
ipodaj jej dziedzine gdy
f(x)= 5/x+1 i w = [4,3]
23 kwi 20:26
rafi: odczytaj z funkcji wierzchołek, przesuń go o dany wektor i zapisz nowy wzór funkcji
23 kwi 20:28
Kuba: jeśli przesuwasz w stronę prawą o 4 to odejmujesz od parametru obok x wartość 4, jeśli
przesuwasz wykres do góry o 3 to dodajesz 3 do całego wykresu f(x), czyli będzie f(x−4) + 3.
Dziedzina to to co w mianowniku różne od zera.
23 kwi 20:28
krystek: | | 5 | | 5 | |
f(x)= |
| +1 czy f(x)= |
| ( w mianowniku dopisujesz −4 i poza ułamkiem +3 |
| | x | | x+1 | |
23 kwi 20:33
ziomek: no tak ale jak to powiedzieć wymagającej wytłumaczenia nauczycielce ?
23 kwi 20:36
krystek: Ty powiedz jak wygląda funkcja , bo zapis Twój nie jest jednoznaczny!
23 kwi 20:41
ziomek: krystek rozwiązanie jest dobre bo tak mi wyszło, ale muszę powiedzieć jej skąd to się wzięło.
23 kwi 20:43
krystek: Zapisz poprawnie funkcję z zadania
f(x)=......!
23 kwi 20:46
ziomek: fx=5x+1
23 kwi 20:51