ciągi
Mona: Samochód w ciągu pierwszej godziny przejechał 90 km, w ciągu kolejnej godziny 80 km i w ciągu
każdej kolejnej godziny o 10 km mniej. Samochód razem przejechał 440 km. Ile godzin jechał?
wiem, jak to zrobić na logikę, ale muszę mieć zrobione ciągiem...
23 kwi 20:24
rafi: a1 = 90, r = −10, suma 440
podstaw do wzorów i oblicz!
23 kwi 20:25
Mona: Ale do jakich wzorów? jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o ciągi...
23 kwi 20:29
rafi: do wzoru na sumę ciągu arytmetycznego
23 kwi 20:30
Mona: i nic mi z tego nie wyszło...
23 kwi 20:36
rafi: jak to nie
440 = [2 * 90 + (n − 1)(−10)]n2
n które wyjdzie będzie odpowiadało liczbie wyrazów
24 kwi 00:29