W trójkącie równoramiennym ABC
alosza: W trójkącie równoramiennym ABC, |AC|=|BC| mamy dane: |AB|=|CD|=8 cm , gdzie CD jest
wysokością tego trójkąta. Zakreślono okrąg o średnicy AC. Punkty A, C oraz punkty przecięcia
okręgu z podstawą trójkąta i ramieniem BC wyznaczają czworokąt wpisany w okrąg.
a) Wykonaj rysunek.
b) Oblicz pole czworokąta wpisanego w okrąg.
23 kwi 20:17
alosza: podbijam
23 kwi 20:25
alosza: podbijam nr 2
23 kwi 20:57
alosza: podbijam
23 kwi 21:36
kylo1303: Zrob rysunek, policz ramie trojkata ABC. Punkt E i F sa odpowiednio przecieciami okregu z
podstawa i rameniem trojkata ABC. Rozpatrz trojkat EFB (popatrz na katy). Jak zauwazysz pewna
rzecz to powinno byc prosto.
23 kwi 22:04
alosza: A może dasz jakąś wskazówkę?
24 kwi 15:25