Udowodnij że dla a∊R spełniony jest warunek a^2 +1 ≥ 2a
ktos: Udowodnij że dla a∊R spełniony jest warunek a2 +1 ≥ 2a
Rozwiazywałem to tak ale nie jestem pewny odp
a2 −2a +1 ≥ 0
(a−1)2≥0
a=1 wiec 1≥0
Dobrze ?
23 kwi 20:15
rafi: tak ponieważ wartość w nawiasie podniesiona do potęgi zawsze da liczbę nieujemną czyli
nierówność się zgadza
23 kwi 20:16
krystek: gdy a=1 to masz 0≥0 czyli 0=0 i jest spełnione dla każdego a
23 kwi 20:17
rafi: do potęgi parzystej oczywiście
23 kwi 20:17
rafi: tu nie chdozi o to że a wychodzi 1 tylko że nieważne co będziemy mieć w nawiasie podniesione do
kwadratu da liczbę nieujemną

23 kwi 20:20
ktos: dzieki
23 kwi 22:00