zbadać przebieg zmienności funkcji
ALA:
23 kwi 19:27
krystek: dziedzina pochodna, ekstrema itd itp
23 kwi 19:32
Skipper:
... i czego w tym nie rozumiesz?
23 kwi 19:33
ALA: w ogole nie wiem jak sie za to zabrać możecie mi pomóc?
23 kwi 22:15
Skipper:
... najwyraźniej liczysz na gotowca ...−
23 kwi 22:18
krystek: 1) podaj dziedzinę
2) oblicz granicę gdy x→−∞ i gdy x→∞ (końce przedziału)
3) oblicz pochodną i dalej bedziemy działać
23 kwi 22:23
ALA: Df=R\{−1,1}
| | x | | x | | 1 | |
lim |
| =lim |
| =lim |
| =0 |
| | 1+x2 | | | | | |
x→−
∞
| | x | | x | | 1 | |
lim |
| =lim |
| =lim |
| =0 |
| | 1+x2 | | | | | |
x→
∞
23 kwi 22:59
ALA: I co dalej
23 kwi 22:59
Ajtek:
D:x∊R.
1+x2≠0
x2≠−1 dla każdego x.
23 kwi 23:00
krystek: Pochodna żle!
23 kwi 23:02
ALA: a GRANICA DOBRZE?
23 kwi 23:07
krystek: tak
23 kwi 23:09
ALA: | | 3√x | |
mam obliczyć pochodną z |
| |
| | x2+1 | |
wyszło mi:
23 kwi 23:33
ALA: Aha no i mam w tym wcześnieszym zadaniu obliczoną granicę i co teraz?
23 kwi 23:34